Rozgryszamka #4 – Odkrycia

Oto i ona – nowa Rozgryszamka. W dzisiejszym odcinku rozprawiamy się  z fitynianami i  saponinami. Dodatkowo faszerujemy pieczarki i blendujemy dynię. Czeka na Was również mocna spożywcza rozkmina, więc liczymy na Wasz udział w niej. Zapraszamy do słuchania i przede wszystkim – smacznego!

PS. Chcecie Rozgryszamkę częściej? To piszcie!

POBIERZ

Jesteśmy na Spotify!

Podobało się? Wyślij nam maila: rozgrywkatv@gmail.com, albo tweetnij do Cooldana lub Adka. Nie podobało się? To tym bardziej napisz!

Profil facebookowy: Bądź na bieżąco!

Grupa facebookowa: Komentuj, hejtuj, śmiej się z nami

iTunes: Znajdziesz nas tutaj

  • macosxgeek

    Nie cierpie dyni 🙂
    Ale dzieki za odcinek ! 👍🤓 https://media3.giphy.com/media/PPkGIo25kAqU8/giphy.gif

  • W sprawie nutelli. Absolutnie, definitywnie, bezdyskusyjnie, tylko i wyłącznie z masłem!!! Bułka posmarowana samą nutellą, bez masła jest niejadalna! ps. moje dziecko je bez masła. W sumie dobrze, że wiem, że są też inni z tym “odchyleniem” :), bo obawiałem się, że coś z nim zupełnie nie tak 🙂

  • marcinmen11

    Do tatara rozgryszanka się znalazło. A co do powitań podczas jedzenia to może jeszcze być “Nażryj się”. : )

    https://uploads.disquscdn.com/images/3f59d9f561ef44d4a3a6a26fd2fc71261b57a944cc40b4b9f02e19f5c2c9cf9f.jpg

  • marcinmen11

    Atek, wybacz ale co ty pierdolisz? Jakie 70% żarcia idzie na robienie mięsa? Po pierwsze to zwierzęta dostają odpady z produkcji przemysłowych roślin nawet tych które one nie jedzą tylko trzeba je w inny sposób podawać a wodę zwierzęta po prostu wysikają a rośliny całkowicie wchłaniają przez co finalnie trzeba o wiele więcej wody niż przy zwierzętach. Oraz rośliny pogarszają glebę przez co trzeba nawozić sztucznymi nawozami lub odzwierzęcymi. Ale z powodu że większość vegan chce się pozbyć hodowli zwierząt zapominając że najlepiej jest nawozić od zwierzęco to będzie trza sporo sztucznego nawozu używać który tróje na przez swe komponenty. Wybacz że to wyglądało jak atak na ciebie ale cholery można dostać od vege propagandy. A i Cooldan, ja mieszkałem na wsi, i jeżeli krowa nie będzie dojona co dziennie dwa razy to będzie puszczała mleko oraz jest całkiem spora szansa że dostanie zakażenia i umrze. Nie słuchajcie psuedo uczonych z miast co krowę to widzieli w internecie. Ja przez kilka lat co dziennie doiłem mućki i robiłem przy nich wiele rzeczy pytając innych co też mają i pracują w tym zakresie. Może i nie mam papiera ale mi żadna krowa nie zdechła!

  • marcinmen11

    Na tłuszczu zwierzęcym jest o wiele lepiej smażyć niż na oleju roślinnym bo na roślinnym witamina C jest utleniona przez co jest rakotwórcza.

  • marcinmen11
  • marcinmen11

    A co do tego chleba to tak samo jak dzisiaj jak komuś chce się kombinować i próbować to nawet jeżeli nie ma bladego pojęcia czemu tak się dzieje to mieszając produkty, działanie i czas dojdzie do tego lub będzie miał farta i tylko będzie coś doskonalił, w sumie to oni mieli sporo czasu. Ludzie tak jak dzisiaj dożywali w tedy sporych lat o ile nie zachorowali na coś mocniejszego lub zwierzęta albo wojna ich nie zabiła. Ta średnia 35 lat powstała na tym że dużo ludzi ginęło na wojnach i dzieci nie dożywały 5 roku życia, które się nakładały na statystykę.

  • marcinmen11

    I co z tą nazwą na tostownicę która robi trójkąty? Kiedyś to było a wy zapomnieliście…

  • Kentya

    Jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy pod nutellę smarują masło, aczkolwiek ja należę do #teamcooldan.

    W netflixowym serialu „wyjaśniamy” jest odcinek o mięsie i poruszana jest kwestia sztucznego mięsa, więc polecam Adek.
    BRD SRC RSPKT Pozdrawiam 🙂

  • Rob3rt

    Przypomniała mi się taka rozkmina na temat tego jak coś zostało odkryte, mianowicie chodzi o kurze jajo, pomyślcie sobie, ktoś kiedyś spojrzał na to niewielkie stworzenie jak coś jej wyszło “z dupy” i wpadł na genialny pomysł by to rozbić i zjeść.

    A jeśli chodzi o Nutelle to ja preferuję BEZ masła.

  • Fredosław

    Podstawowy bodziec do próbowania konsumpcji różnych produktów – głód. Człowiek głodny jest zazwyczaj dostatecznie zdeterminowany. Współcześni ludzie potrafią zjeść korę z drzewa, pasek do spodni, skórzane buty, albo nawet sąsiada (oblężenie Leningradu, głód na Ukrainie itd). Wystarczy chęć przeżycia. Nasi przodkowie to ci którzy ją mieli, przy okazji przekazywali jakieś wskazówki kolejnym pokoleniom.

  • Evil Monkey

    Siemanko ,

    1) co do CEBULKI w burgerach, to prawdopodobnie był to chutney cebulowy (przepis np. tutaj) ja polecam do w/w dodać jeszcze listki rozmarynu – wtedy jest petarda. Świetny do np. pieczonego schabu.

    2) odnośnie DYNI polecam oprócz zupy w wersji “na słono” polecam wersję mleczną – zupa mleczna z dyni z zacierkami (przepis np. tu tutaj)

  • Adrian Gie

    Adek kurde ale mi zrobiłeś smaka na te rogale Gruzinskie z czekoladą i bananem! Akurat byłem w Krakowie i natknąłem się na piekarnie niedaleko dworca głównego PKP i kupiłem. Jakie to było dobre! Ja pierdziu! Jeszcze były lekko ciepłe mmm…

    • Adrian Kornaś

      Uważaj, bo to uzależnia 😀

      • Adrian Gie

        Wróciliśmy trzy razy do tej piekarni tego samego dnia. :3
        Mieli jeszcze malinowe z czekoladą Jezu jakie to było dobre.

  • Zidaya

    Siema,

    Cooldan możesz wrzucić przepis na farsz do tych nadziewanych pieczarek?

    Pozdrawiam

    • cooldan

      Postaram się go spisać w wolnej chwili 🙂

  • Maciej Soinski

    Chłopaki, na rozgryszamce #1 sprzedaliście mi IF i od tego czasu została ze mną. Teraz czas, żebym ja wam coś sprzedał. Od mniej więcej 6-mcy do IF dołączyła u mnie dieta Ketogeniczna i ten tandem jest czymś co mogę z czystym sumieniem polecić.
    Najważniejsze co mnie zaskoczyło: na tej diecie nie czujesz głodu (myślałem, że to bujda, ale dokładnie tak jest) i wcale ta dieta nie oznacza, że musisz jeść tłuste mięsa (można czerpać tłuszcz np. z serka Mascarpone i wielu innych smacznych produktów).
    Najważniejsze na keto może być bardzo smacznie.
    Polecam świetny, bardzo merytoryczny odcinek podcastu na ten temat:
    https://www.youtube.com/watch?v=bbop5HH5KGE
    Na YT jest od zatrzęsienia materiałów na ten temat. Ja lubię oglądać kanał Karma Keton i kanał Przemysław Bulski.
    Proponuję wyzwanie: 60 dni z keto, a potem zobaczymy 🙂